Preukazovanie pôvodu prepravovaného dreva pri zastavení políciou

11.08.2005 Celý región

Vzhľadom na pretrvávajúce krádeže drevnej hmoty a nedostatky v evidencii zistené pri policajných kontrolách prepravy drevnej hmoty polícia v Prešovskom kraji...
Vzhľadom na pretrvávajúce krádeže drevnej hmoty a nedostatky v evidencii zistené pri policajných kontrolách prepravy drevnej hmoty polícia v Prešovskom kraji upozorňuje občanov na dodržiavanie zákonom stanovených podmienok.

V zmysle zákona SNR č. 100/1977 Zb. o hospodárení v lesoch a štátnej správe lesného hospodárstva v znení neskorších predpisov, prepravca, alebo nákupca dreva sú povinní na požiadanie príslušníkov Policajného zboru preukázať pôvod prepravovaného dreva osobitným dokladom od vlastníka alebo oprávneného užívateľa lesa.
Preukaz pôvodu dreva na prepravu a spracovanie musí mať údaje vyplnené podľa predtlače dokladu. Na doklade musí byť uvedený aj počet kusov a trieda akosti a ten počet sa musí zhodovať s počtom kusov a výrobkov na dopravnom prostriedku.

Ak dodávateľ dreva nie je aj užívateľom lesa, musí prepravca predložiť v zmysle vyššie uvedeného zákona ešte jeden doklad od vlastníka alebo užívateľa lesa.
Prevážané drevo musí byť ociachované. Policajti podľa znaku na odtlačku ciachy rozoznávajú od akého užívateľa je prevážané drevo. Identifikačné číslo ciachy na preukaze sa musí zhodovať s farebne označeným číslom – odtlačkom ciachy na prepravovanom dreve.
Palivové drevo sa ciachou neoznačuje.

Ak sú doklady neúplne vyplnené nesie zodpovednosť za správnosť vyhotovenia dokladu dodávateľ dreva.
Za nepreukázanie pôvodu prepravovaného dreva nesie zodpovednosť prepravca alebo nákupca.
 

Vyberte región

mark